Drinkwater 
 
Sluit de hoofdwaterkraan gedurende de winterperiode af in uw waterput. De meterstand wordt in de week 13 - 17 november opgenomen door de water-commissie. Zorg dat de tuin NIET is afgesloten en de waterput goed bereikbaar is voor een vlot verloop van de opnamen.
 
Vaak ontvangen we de volgende noodoproep van de watercommissie:
Laten de mensen a.u.b hun hoofdkraan dicht doen in de put!!! Bij het controleren van de meterstanden waren er maar heel weinig waarvan de kraan dicht stond. Er zijn mensen die de boel binnen open zetten met de gedachte dat de druk eraf is maar als ik van de winter de druk op een pad zet, bv om een put te controleren dan stroom het water lekker het huisje in. Mensen sluit uw hoofdkraan in de waterput af. Laat de leidingen naar en in uw huisje leeglopen. Blaas deze goed door!!!
 
Werkwijze:
  • Hoofdkraan afsluiten
    - de kraan staat evenwijdig met de leiding. (open)
    - deze kraan dwars zetten. (gesloten)
  • Zwarte aftapkraantjes in de waterput openzetten ( LET OP, NA HET AFTAPPEN KRAANTJE WEER DICHT DRAAIEN)
  • De kranen in het tuinhuis en de buitenkraan open zetten
  • In het huisje en buiten de kranen goed doorblazen
  • Vergeet het aftapkraantje van uw geiser niet!!
  • Maak de put droog. Zorg in ieder geval dat uw watermeter niet meer onder water staat.
Als bovenstaande niet goed is gedaan en uw leiding bevriest dan heeft u volgend jaar een gesprongen leiding. Dit is geen pretje!
Het is een hele klus om de leidingen te vervangen. Daarnaast kan er veel water in het huisje lopen als het gaat dooien en u bent er niet. Ook in uw huisje. Het repareren van de leiding en het herstellen van uw huisje is veel en kostbaar werk. Daarbij komt nog de rekening van het weg gestroomde water. Het is een kleine moeite om alles goed af te sluiten en kan zoveel ellende voorkomen.

Als het water er weer op gaat
Controleer of uw hoofdkraan is afgesloten voor het water erop komt, want als er iets is stukgevroren kan dat lekkage veroorzaken. Zorg dat alle kranen dicht zijn en check altijd na het langzaam open zetten van de waterhendel of het radartje in de watermeter tot stilstand is gekomen en niet meer beweegt. Er kan eerst even wat beweging ontstaan door het water wat in de leidingen en/of het reservoir van het toilet loopt. Staat het radartje daarna niet stil dan is er waterlekkage in de leidingen. Als dit zo is zet de waterhendel dan weer dicht en laat de leidingen eerst repareren om hoge kosten te voorkomen. Ook bij het verlaten van uw tuin is het altijd raadzaam om de waterhendel dicht te draaien.

Het bestuur